Bygg og bolig

EBAs medlemmer viser et stort engasjement i utvalg og arbeidsgrupper rundt tema som bærekraft, digitalisering og næringspolitikk.

Året 2022 ble ett annerledes år for forretningsområdet bygg og bolig, med stadig økende materialkostnader, høye strømpriser, fallende boligsalg og utsatte byggprosjekter både i privat og offentlig regi. Dette har heldigvis ikke tatt motet fra våre medlemmer som viser et stort engasjement i utvalg og arbeidsgrupper rundt tema som bærekraft, digitalisering og næringspolitikk.

Bygg og bolig i EBA har sammen med Asplan Viak, Norsk Eiendom og Boligprodusentene arbeidet inn mot Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) for å se på mulighetene til å finne gode løsninger på utfordringen en del kommuner står ovenfor med tilstrekkelig boligbygging i plan og regulering. Vi har blant annet harsett på forskjellige kommunemodeller for å løse dette. Arbeidet fortsetter i 2023.

Næringspolitisk utvalg

Arbeidet i Næringspolitiskutvalg ble gjenopptatt rett før jul 2022. Målsettingen er å revitalisere Byggpolitikken og skape en omforent fremtidsrettet politikk som skal være med å styre arbeidet i avdeling Bygg og bolig fremover. Arbeidet med å få på plass en revitalisert omforent byggpolitikk, vil foregå frem mot sommeren 2023.

Byggekostutvalget

Som en direkte følge av endringene vi har sett i næringen den siste tiden, med stadig økende materialkostnader, høye strømpriser, fallende boligsalg og utsatte byggprosjekter både i privat og offentlig regi – i tillegg til en tydelig nedprioritering av tiltak for å kutte CO2 fra Byggherresiden - så vi behov for å se på byggekostnadene og hvordan næringen kan sørge for å holde hjulene i gang kostnadsmessig uten at det går på bekostning av bærekraften i prosjektene og det omforente målet om å kutte 55% CO2 i byggeprosessen innen 2030.

Det ble derfor igangsatt en utarbeidelse av 3 veiledere: 1. 20% kutt uten ekstra kostnad, 2. Kostnadseffektive CO2 kutt for de som vil mer, 3. Samspillsavtaler. Prosjektet er ett samarbeidsprosjekt med Klima-, Energi og Miljøutvalget (KEM) i EBA. Målet er å ha første utkast av veilederen til offentlige grønne anskaffelser klar våren 2023.

        

BIM/VDC utvalget

MMI-veileder for bygg, anlegg og samferdsel. Modell modenhetsinndeks (MMI) sier noe om hva en Bygningsinforsmasjonsmodell (BIM) kan brukes til, og hvilket modenhets nivå modellen har. Det ble besluttet at det var behov for en revidert og harmonisert veileder for MMI. En arbeidsgruppe bestående av EBA. RIF, Statsbygg og Bane NOR ferdigstilte dette arbeidet og det nye harmoniserte MMI-veilederen ble publisert på den Fagmessen "den kloke teknologi" høsten 2022.
Ferdig veileder finner du hente her:  https://mmi-veilederen.no/

Kilde: https://mmi-veilederen.no/wp-content/uploads/2022/10/MMI-veileder-2.0.pdf

 

Utvikling av en digital BIM-manual

EBA har tidligere utarbeidet en BIM (bygningsinformasjonsmodell, 3D-modell) manual. Denne, sammen med andre manualer i bransjen, ivaretar i liten grad entreprenørens behov for informasjon for å kunne utarbeide riktig digitalt underlag for prosjektfasen.

Arbeidet med forprosjekt på revisjon av BIM manualen for å gjøre den digital og maskinlesbar ble igangsatt tilbake i 2021. Fremdriften er noe forsinket på grunn av skifte av utvalgsleder og ansvarlig i EBA, men arbeidet er nå gjenopptatt og utvalget har definert omfang og fremdriftsplan for første del av hovedprosjektet. Tidligere utvalgsleder Cato Hoel fra Rendra er leid inn som prosjektleder.

En manual tilpasset dagens krav til digitalisering skal kunne sjekke de digitale leveransene fra rådgivere og underentreprenører.

 

PDT utvalget

PDT Utvalget ble opprettet i 2021. Utvalget skal ivareta arbeidet med digitalisering av produktdatamalene (PDT) og felleskomponentene.

Utvalget fungerer som en møteplass og som et diskusjonsforum med muligheter for gjensidig informasjonsutveksling, og som en høringsinstans om forhold rundt datamaler som angir produktegenskapene og overordnede tekniske spørsmål som vedrører dette. Byggevarers egenskaper må kunne distribueres sømløst mellom ulike digitale systemer, og følges gjennom hele byggets livsløp fra tidligfaseutvikling, planlegging, prosjektering, innkjøp, bygging, drift og vedlikehold til avhending eller gjenbruk, ombruk.

Det er til nå gjennomført ett pilotprosjekt for ferdig betong og nye maler for hvordan digitale betongdata skal etableres og utveksles med byggeplassen, er på plass. Erfaringene fra denne type prosjekter vil ikke bare få betydning for hvordan entreprenørene og andre brukere av digitale data kan bli, men også for leverandørsystemer og enklere håndtering av produktdokumentasjon fra leverandørene.

Det jobbes også med å få på plass en løsning for Generiske PDTer for å på en enklere måte kunne kutte klimagassutslipp i prosjektutviklingsfasen og ikke låse for mye før entreprenørene slipper til å i prosjekteringsfasen.

EBA sitter også med en representant i Styret i PDT Norge. PDT Norge er en forvaltningsorganisasjon for produktdatamaler i Norge. Les mer her: https://www.pdtnorge.no/Om-PDT-Norge

 

Nasjonalt Samordningsråd for digitalisering

Nasjonalt Samordningsråd for digitalisering er et samarbeid mellom bygge-, anleggs- og eiendomsnæringen og statlige myndigheter som ble opprettet av regjeringen i 2021 ved Kommunal- og distrikts departementet (KDD).

Formålet er å legge til rette for effektive prosjekterings- og byggeprosesser, bærekraftig forbruk, ombruk og for digitalisering. Rådet skal være en pådriver for bærekraftig forbruk og ombruk, bedre produktdataflyt og mer effektive prosjektering-, handel-, bygge- og driftsprosesser. Dette forutsetter digitalisering og samarbeid i hele verdikjeden.

 

Samordningsrådet består av medlemmer fra ulike organisasjoner. EBA stiller med sin fagsjef for bygg og bolig inn i rådet.

Building Smart har sekretariatet for samordningsrådet ved leder Frank Jaegtnes (rådsleder).
Det har vært jevnlige møter ca. 1 gang i måneden. Beregnet ferdigstilling: fortløpende arbeid.

Les gjerne mer om hva Samordningsrådet arbeider med på Bygg.no:
https://www.bygg.no/innlegg-samordning-for-digitalisering/1513664!/

 

Fra plan til gjennomføring, Arealplaner, områdemodeller, utbyggingsavtaler og moms

Kurset er et samarbeid mellom Norsk Eiendom og EBA, og skal gi deltagerne kunnskap om sammenhengene mellom arealplanlegging og gjennomføring. Kurset gir oppdatert kunnskap om finansieringsmodeller og utbyggingsavtaler, områdemodeller, samt jus og rammer knyttet til dette. Målgruppe for kurset er både offentlige og private aktører.

Det har blitt gjennomført to kurs i løpet av 2021. Webinar juni 2021 med 300 påmeldte, kurs i Kristiansand høst 2021 med ca. 100 deltakere.

Foredragsholdere: Asplan Viak, DLA Piper, Deloitte, KMD, flere fylkeskommuner.

Det ble gjennomført ett webinar for hele landet våren 2022.

Ansatte EBA
  • Marianne Åvik Bråten
  • Fagsjef Bygg og Bolig