Bygg og bolig
Arbeidet med å finne nye tiltak for å få i gang prosjekter går med full fart over i 2024.
Arbeidet med å finne nye tiltak for å få i gang prosjekter går med full fart over i 2024.
Året 2023 ble ikke bedre enn 2022 for forretningsområde bygg og bolig. Tiltros for stabilisering av materialkostnadene, så hadde vi fortsatt høye strømpriser, og ett ny boligsalg som etter hvert stoppet helt opp, alt dette på toppen av utsatte byggprosjekter både i privat og offentlig regi. De fleste av våre medlemmer har håndtert dette, men flere meldte også tydelig ifra om at markedet er tøft. EBA har i samarbeid med flere i NHO Byggenæringen arbeidet frem flere tiltak for å få i gang markedet igjen. I statsbudsjettet fikk vi ett godt tilskudd til Husbanken. Arbeidet med å finne nye tiltak for å få i gang prosjekter går med full fart inn i 2024.
Norsk Eiendom og EBA har sammen kjørt nye runder med kurset "Fra plan til gjennomføring" Kurset gir oppdatert kunnskap om finansieringsmodeller og utbyggingsavtaler, områdemodeller, samt jus og rammer knyttet til dette. Målgruppe for kurset er både offentlige og private aktører i kommunene.
Norsk Eiendom og EBA har sammen kjørt nye runder med kurset "Fra plan til gjennomføring" Kurset gir oppdatert kunnskap om finansieringsmodeller og utbyggingsavtaler, områdemodeller, samt jus og rammer knyttet til dette. Målgruppe for kurset er både offentlige og private aktører i kommunene.
Næringspolitisk utvalg
Utvalget for Næringspolitikk har arbeidet med tiltak inn mot marked og politisk påvirkning.
Byggekostutvalget
Byggekostnader var fortsatt en stor utfordring i 2023. Det kom frem blant annet i offentlig prosjekter at de måtte nedprioritere tiltak for å kutte CO2 fra Byggherresiden – da så EBA behov for å se på byggekostnadene og hvordan næringen kan sørge for å holde hjulene i gang kostnadsmessig uten at det går på bekostning av bærekraften i prosjektene og det omforente målet om å kutte 55% CO2 i byggeprosessen innen 2030.
Byggekostutvalget var med å utforme 3 veiledere i samarbeid med Klima-, Energi og Miljøutvalget (KEM) i EBA med Rolf Hagen i Context og Grønn Byggalianse og Marstrand.
Veilederne blir i dag brukt til kursing av kommuner og byggherrer som nevnt tidligere i årsrapporten ("Grønne innkjøp").
BIM/VDC utvalget
Utvalget fungerer som en møteplass og som et diskusjonsforum med muligheter for gjensidig informasjonsutveksling, og som høringsinstans for saker knyttet til digitalisering. Den digitale utviklingen skyter fart og utvalget har jobbet med å se på mulighetene for å lage en digital BIM-manual, denne ble skrinlagt inntil videre, da utvalget ikke kunne se at dette ville være til tilstrekkelig nytte i forhold til å fokusere på standardisering og mer enhetlig BIM-modellering. Og det ble opprettet ett samarbeid med PDT-utvalget for å se dataflyt i et mer helhetlig perspektiv.
PDT utvalget
PDT Utvalget ble opprettet i 2021. Utvalget skal ivareta arbeidet med digitalisering av produktdatamalene (PDT) og felleskomponentene.
Utvalget fungerer som en møteplass og som et diskusjonsforum med muligheter for gjensidig informasjonsutveksling, og som en høringsinstans om forhold rundt datamaler som angir produktegenskapene og overordnede tekniske spørsmål som vedrører dette. Byggevarers egenskaper må kunne distribueres sømløst mellom ulike digitale systemer, og følges gjennom hele byggets livsløp fra tidligfaseutvikling, planlegging, prosjektering, innkjøp, bygging, drift og vedlikehold til avhending eller gjenbruk, ombruk.
Det jobbes med å få på plass en løsning for Generiske PDTer for å på en enklere måte kunne kutte klimagassutslipp i prosjektutviklingsfasen og ikke låse for mye før entreprenørene slipper til i prosjekteringsfasen.
EBA sitter også med en representant i Styret i PDT Norge. PDT Norge er en forvaltningsorganisasjon for produktdatamaler i Norge. Les mer her: https://www.pdtnorge.no/Om-PDT-Norge
Nasjonalt Samordningsråd for digitalisering
Nasjonalt Samordningsråd for digitalisering er et samarbeid mellom bygge-, anleggs- og eiendomsnæringen og statlige myndigheter som ble opprettet av regjeringen i 2021 ved Kommunal- og distrikts departementet (KDD).
Formålet er å legge til rette for effektive prosjekterings- og byggeprosesser, bærekraftig forbruk, ombruk og for digitalisering. Rådet skal være en pådriver for bærekraftig forbruk og ombruk, bedre produktdataflyt og mer effektive prosjektering-, handel-, bygge- og driftsprosesser. Dette forutsetter digitalisering og samarbeid i hele verdikjeden.
Samordningsrådet består av medlemmer fra ulike organisasjoner. EBA stiller med sin fagsjef for bygg og bolig inn i rådet.
Rådsarbeidet ble avsluttet høsten 2023 etter gjennomføring av 9 piloter med fokus på digitalisering og bærekraft, etter mandat fra Kommunal- og Distriktsdepartementet, med midler fra Klima- og Miljødepartementet og samarbeidspartnere fra næringen. Rådet har også bidratt til dialogarbeid, kunnskapsdeling og formidling i ulike bransjefora.
Basert på disse erfaringene er det kommet frem følgende refleksjoner:
Ta gjerne en titt på sluttrapporten
Byggstand
Byggstand er etablert for å skape en felles arena for byggenæringens digitaliseringsprosjekter i alle faser som berører vareflyten. Helt fra logistikk fra produsent gjennom detaljhandel, entreprenør, til sluttkunde.
Alle prosjektene er Pilotbasert og drives av bedriftene selv.
Til nå er det gjennomført ett prosjekt på "Miljødata i faktura" gjennom bruk at elektroniske handelsdokumenter i BEAST SUPPLY 4.0, en internasjonal digital plattform som bidrar til optimal samhandling i byggenæringen.
Ta gjerne en titt på Byggstand
Her er en oversikt over hvem som sitter i hvilke utvalg på vegne av EBA.