HMS

Entreprenør med walkietalkie på byggeplass.

HMS utvalget er et aktivt kompetanseorgan innen HMS, og bidrar til at nye, gode løsninger og erfaringer formidles til EBAs medlemsbedrifter.

I EBAs strategi for perioden 2021 – 2023 har HMS ligget som delmål under

• Sosial bærekraft: "Omstillingen vi står i må gå hånd i hånd med et anstendig og trygt arbeidsliv"
• Høyere yrkesdeltakelse: "EBA skal fortsette arbeidet for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø for våre medlemsbedrifter med målsetning om en skadefri og helsefremmende bygge- og anleggsnæring"
• Høyere verdiskapning: "EBA skal bidra til […] økt fokus på anstendige lønns- og arbeidsforhold […]"
• Mer samarbeid og dialog: SfS BA har vært og er en viktig arena for samarbeid, tillit og dialog for en sikker næring.

EBAs HMS utvalg
HMS utvalget er et aktivt kompetanseorgan innen HMS, og bidrar til at nye, gode løsninger og erfaringer formidles til EBAs medlemsbedrifter. Utvalget planlegger og iverksetter tiltak som en del av EBAs strategiske handlingsplan.

I EBAs HMS utvalg sitter det representanter fra medlemsbedriftene samt én representant fra henholdsvis EBA, NHO byggenæringen (tidl BNL) og EBAs styre.
Petter Berg Wollan, HMSK sjef i Consto AS har vært utvalgets leder i 2023. Ole Bjørn Bakke, Betonmast AS, har vært styrets representant i utvalget.

HMS utvalgets hovedoppgaver er å
• Bistå EBAs styre, medlemmer og administrasjon i HMS relaterte spørsmål
• Være EBAs høringsorgan og bidragsyter ift. revidering av lover og forskrifter
• Aktivt kommunisere løsninger og erfaringer til medlemsbedriftene og på forespørsel fra eksterne
• Utvikle HMS-relatert opplæring i samarbeid med Entreprenørskolen
• Delta i prosjekter, konferanser, seminarer ol. som fremmer HMS i næringen
• Rapportere arbeid og framdrift til EBAs styre

I tillegg er det et eget HMS utvalg vei, som spesielt jobber med HMS knyttet til drift- og vedlikeholdsarbeid på vei. Gro Hornes, HMS-leder Drift og vedlikehold i Veidekke Infrastruktur, leder utvalget.

Innflytelse, påvirkning og kompetanse
For EBA som organisasjon er målgruppe og målsetting for arbeidet ikke rettet mot egen virksomhet, men mot EBAs medlemsbedrifter og til dels medlemmenes samarbeidspartnere. De områdene EBA og EBAs HMS utvalg har ansett å være mest effektfullt å jobbe med for våre medlemmer, er knyttet til
• Innflytelse/Påvirkning
• Kompetansehevende tiltak
• Rammebetingelser

I 2023 har hovedaktivitetene i EBAs HMS arbeid vært knyttet til disse punktene
• Utvikling av sikkerhetskurset Farlige mønstre. Mens Prosjekt Fareblind omhandler de 6 store fareområdene og livreddende regler knyttet til disse, handler Farlige mønstre de andre felles innsatsfaktorene for en sikker adferd på bygge- og anleggsplassen. Utviklingsarbeidet har pågått gjennom hele 2023. Kurset lanseres Q1 2024 og vil være på engelsk, polsk og litauisk i tillegg til norsk. Kurset blir distribuert gjennom Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg på samme måte som Prosjekt Fareblind.
• HMS konferansen, arrangeres i november hvert år, og samler nesten 600 deltakere fra hele verdikjeden samt representanter fra Arbeidstilsynet og arbeidstakerorganisasjonene
• SfS BA er viktig for å realisere og få gjennomslag i arbeidet for en skadefri næring. Sikkerhet skapes i et samspill mellom en rekke ulike aktører. For å lykkes i å nå målet om en skadefri næring er vi avhengig av at alle ledd i verdikjeden "tar sin del av jobben" og at vi samarbeider om å lykkes. EBA bidrar til finansiering av SfS BA gjennom å stille Lene Jønsson, leder HMS i EBA, til rådighet som daglig leder i SfS BA i ca 50% stilling.
• Veiledere (i EBA og gjennom SfS BA), f.eks. knyttet til Byggherreforskriften, beregning av byggetid, Løfteveileder m.m.
• Deling av læring etter hendelser gjennom å dele læringsark i delingsbiblioteket til SfS BA, og ved å dele læring gjennom SfS BAs webinarer om læring etter hendelser
• Det har også vært laget HMS veiledere i HMS utvalg vei, knyttet til bruk av verneutstyr i asfaltkontrakter og i drifts- og vedlikeholdskontrakter, samt sikker levering av bitumen. Disse veilederne ligger i EBAs HMS verktøykasse
• EBA har sammen med NHO Byggenæringen vært høringsinstans for regelverksendringer innen Arbeidsmiljøområdet. I perioden 2021 – 2024 har HMS utvalget vært med på å gi svar på 6 (7) høringer knyttet til HMS regelverket
NHO BYGGENÆRINGEN
EBA samarbeider tett med NHO byggenæringen når det gjelder HMS, regelverksarbeid og arbeidet med arbeidslivskriminalitet.

EBAs HMS-statistikk 2023
EBA utarbeider hvert år sykefraværsstatistikk på bakgrunn av tall innhentet fra sine medlemsbedrifter. Det er ca 130 bedrifter (ca 45% av medlemsbedriftene) som har svart på undersøkelsen, og disse representerer ca 28 000 årsverk (ca 96% av antall årsverk i EBAs medlemsbedrifter).


Sykefraværet i 2023 var på 5,9, en oppgang fra 2022 da sykefraværet var på 5,31%.


H-verdien (hyppighet av arbeidsulykker pr 1.000.000 arbeidede timer som er så alvorlige at det medfører fravær fra arbeid/arbeidsplassen) har gått opp fra 6,01 i 2022 til 6,44 i 2023. Det er tredje år på rad vi ser en oppgang i H-verdien. F-verdien (fraværsdager pga. skader pr 1.000.000 arbeidede timer) var i 2022 på 72,34. Vi har imidlertid ufullstendige tall på antall fraværsdager, slik at F-verdien ikke blir helt presis.

Figuren viser H-verdi utviklingen i perioden 2010 – 2023.

EBA arbeider i utvalg

Her er en oversikt over hvem som sitter i hvilke utvalg på vegne av EBA.

Ansatte EBA
  • Lene Jønsson
  • Fagleder HMS