Juridisk avdeling

Munchmuseets fasade

EBA bistod i 2023 mer enn 100 bedrifter med rådgivning og tvistesaker.

EBA sine sentrale oppgaver i juridisk avdeling 2023 har vært å bidra til utvikling og endring av regelverk som gir sentrale ramme for bransjen, standardisering og medlemsbistand i enkeltsaker i tillegg til kursvirksomhet i entreprisestandardene.

Et stort gjennomslag for EBA var nye regler for innberetning av merverdiavgift for omtvistede krav. Plikt til å innbetale merverdiavgift for disse kravene har vært uheldig for våre medlemmers likviditet, for eksempel ved større omtvistede krav på større oppdrag. EBA har arbeidet politisk for å endre regelen siden 2014.

Juridisk avdeling vært involvert i arbeid med bærekraft, herunder en seminarrekke om grønne anskaffelser og nye innkjøpsregler om ivaretakelse av klima- og miljøhensyn.

Endring av reglene om betaling av mva for omtvistede fakturaer
Tidligere hadde entreprenørene en ofte stor likviditetsbelastning knyttet til innbetaling av merverdiavgift (mva) på omtvistede krav som de ikke fikk betalt fra byggherren. I forbindelse med store kontrakter kunne beløpene bli betydelige.

Fra 1. januar 2023 har entreprenørene nå ikke lenger plikt til å innberette mva til skatteetaten av omtvistede krav før kravet er betalt eller avklart. Dette vil si at entreprenørene ikke lenger vil ha en likviditetsbelastning tilknyttet mva på omtvistede krav.

EBA har avholdt to webinarer knyttet til dette temaet, ett webinar knyttet til innholdet i selve regelendringen.

Videre ble det avholdt et webinar om spørsmål knyttet til praktiseringen av de nye reglene.

https://www.eba.no/artikler/2023/nye-regler-for-moms-pa-omtvistede-krav/

Veileder om byggherreforskriften
EBA har lansert ny digital veileder om Byggherreforskriften sammen med Samarbeid for Sikkerhet i Bygg- og Anlegg (SfS BA). Veilederen bygger på EBAs tidligere veileder og er nå omforent mellom byggherrer, prosjekterende og entreprenører.

https://byggherreforskriften.sfsba.no/

Webinar om særskilte juridiske tema:

Byggetid etter byggherreforskriften
EBA har arrangert et webinar om byggherrens ansvar for å vurdere "tilstrekkelig byggetid" etter byggherreforskriften. Bakgrunnen var dom avsagt av Høyesterett i sak HR-2022-1120A der høyesterett konkluderte med at "Tilstrekkelig byggetid" etter byggherreforskriften ikke fikk virkning i det privatrettslige forholdet mellom SVV og entreprenør.

Les mer: https://www.eba.no/artikler/2023/na-blir-det-lettere-a-etterleve-kravene-i-byggherreforskriften/

Opptak fra webinar:
https://events.webcast.no/eba/frokostseminar/7STSvjvJkeFjTKEpJ5yt

Veileder for beregning av tilstrekkelig og forsvarlig byggetid:
https://sfsba.no/verktoy/veileder-for-beregning-av-tilstrekkelig-og-forsvarlig-byggetid/

Konkurranserett- samarbeid mellom konkurrenter
Konkurransemyndighetene i EU har sommeren 2023 publisert reviderte retningslinjer for samarbeid mellom konkurrenter, såkalte "horisontale samarbeid".

EBA gjennomførte høsten 2023 et webinar sammen med advokatfirmaet Thommessen for å orientere om endringene og hva disse innebærer i forhold til arbeidsfellesskap eller såkalt "horisontalt samarbeid".

EBAs veileder for etterlevelse av konkurranseregelverket er revidert i henhold til endringene fra EU kommisjonen og EBA har også arrangert webinar om temaet.

https://www.eba.no/siteassets/dokumenter/dokumenter-til-lukkede-sider-innlogging/del-8-veileder-om-konkurranserettslige-skranker-for-prosjektsamarbeid.pdf

Plan- og bygningsrett - kontroll og ansvarsrett
EBA har kommet med ulike innspill om ivaretakelse av byggkvalitet i "PBL forum" et forum der myndighetene ved Direktoratet for byggkvalitet (Dibk) og ulike bransjeaktører deltar. EBA har presisert behovet for mer effektiv bygningskontroll i form av digitalisering, stikkprøvekontroll med byggeplassbesøk og bevaring av ansvarsrettssystemet med enkelte justeringer. 

Dibk har også invitert til innspill om ansvarsrettene og kvalifikasjonskravene som i dag gjelder etter plan- og bygningsloven med forskrifter. EBA har støttet opp under ansvarsrettssystemet og kvalifikasjonskrav til utførende i byggesaker. Vi mener dette er et viktig bidrag til byggkvalitet og supplerer bygningskontrollen med tanke på å unngå avvik. Fagbrev mener vi må være minimum kompetansekrav. Videre støtter kvalifikasjonskrav og krav om bruk av kvalifikasjonssystemer opp under målet om "riktig første gang". Imidlertid må kompetansekravene følges opp gjennom stikkprøvekontroll.

Offentlige anskaffelser 
Den 1.1.2024 ble det innført en ny miljøbestemmelse i regelverket om offentlige anskaffelser som pålegger oppdragsgivere å benytte klima- og miljøhensyn som tildelingskriterium med minimum 30 % vekt.

EBA har kommet med innspill til utforming av bestemmelsen og deltatt i workshops med myndighetene om utarbeidelse av tildelingskriterier.

Regelverket om offentlige anskaffelser skal forenkles under EØS- terskelverdi. Dette er redegjort for i NOU 2023:26 "Forenkling av offentlige anskaffelser" som vi har gitt innspill til. EBA har støttet opp under robuste regler også for disse anskaffelsene. Vi ønsker lignende regler som over EØS-terskelverdi, men med noen oppmykninger.

EBA har også understreket at regelen om å benytte standardkontrakter må beholdes i regelverket under EØS-terskelverdi og at avvik må begrunnes i anskaffelsesdokumentene. 

Krav til lærlinger på offentlige kontrakter
EBA har inngitt høringssvar på forslag til ny lærlingeforskrift. Vi har jobbet for at nytt regelverk skal bidra til flere lærlinger, og gode læreplasser. Samtidig må regelverket ikke inneholde for rigide krav til lærlinger i det enkelte lærefag. Dette vil være konkurransebegrensende og prisdrivende.

Tilgjengeliggjøring og deling av seriøsitetsinformasjon
EBA har bidratt i et prosjekt ledet av Skatteetaten som har til formål å tilrettelegge for økt tilgjengeliggjøring og deling av informasjon om lønn, skatt mv. fra A-meldingen.

Åpenhetsloven 
EBA har utarbeidet maldokumenter og verktøy til medlemsbedriftenes arbeid med aktsomhetsvurderinger og årlig redegjørelse etter åpenhetsloven. Bedriftene kan innarbeide disse i sine KS-systemer for å oppfylle pliktene etter loven. 

https://www.nhobyggenaringen.no/arkiv-over-artikler/2022/apenhetsloven---oppdatert-veileder-for-valg-av-seriose-bedrifter/

Tvisteløsning 
Bransjen og byggherresiden har sammen med Advokatforeningen etablert Meklingssenteret. Meklingssenteret er organisert som en forening hvor de store aktørene er medlemmer. Det er nå åpnet for at også medlemsbedriftene i EBA, MEF, RIF etc. kan melde seg inn som direkte deltagere.

Formålet er et tverrfaglig kompetansemiljø som bidrar til å gi raskere, billigere og mer smidig løsning av tvister, noe som ikke bare er viktig for de berørte aktørene, men som også har store samfunnsøkonomiske gevinster.

Sammen med øvrige aktører i bransjen har EBA bidratt til å spre kunnskap om ulike tvisteløsningsmodeller gjennom blant annet webinar om PRIME.

https://www.eba.no/artikler/2023/prime---prosjekt-integrert-mekling/

Standardisering
Arbeidet med en ny standard for Offentlig Privat Samarbeid (OPS) for bygg er i sluttfasen. Arbeidet er ferdigstilt, og standarden er ute på høring før sommeren 2024.

Standard for utbyggingsavtaler med regulering av merverdiavgiftsmodell er ferdig og EBA har planlagt et webinar om standarden som vil holdes i 2024.

Komiteen for utarbeidelse av ny totalentreprisekontrakt, primært for anlegg, tar sikte på å ferdigstille arbeidet før sommeren 2024. Statens Vegvesen har trukket seg fra arbeidet.

Komiteen for revisjon av rådgiverkontraktene (NS (8401 og NS 8402) fortsetter sitt arbeid. Det er forventet at arbeidet skal være avsluttet i 2024.

Arbeidet med ny standard for kjøp av byggevarer NS 8409 er ferdig og komiteen vil arbeide med å gjennomgå høringsinnspill med sikte på utgivelse i 2024.

Forbrukerblankettene er revidert, og det arbeides også med standardisering av et vedlegg til disse som omhandler parkeringsplasser i nye prosjekter. Vedlegget om parkeringsplasser er ferdig våren 2024.

Farris 
Tradisjonen tro gjennomførte Norsk Forening for Bygge- og entreprepriserett og Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg den årlige konferansen "Farris seminaret" som gjennomføres på Farrisbad i Larvik. Årets arrangement ble gjennomført fysisk med nesten 300 deltakere.  

EBA som partshjelper i Høyesterett  
EBA har opptrådt som partshjelper i to saker som har sluppet inn til behandling i Høyesterett. Den første dommen omhandler spørsmålet om hva som er fristen for å innlevere stevning til tingretten etter at en sak er innstilt i forliksrådet. Det har vært uklart om det gjelder en frist på 12 eller 3 måneder på å innlevere stevning for å ha den fristavbrytende virkningen av forliksklagen i behold.  

EBA er godt fornøyd med at Høyesterett har avsagt en dom der fristen for å innlevere stevning er 12 måneder.  Høyesterett refererer og legger vekt på bransjens syn.  Dommen innebærer en viktig avklaring som vil forhindre at søksmål ikke må tas ut i utide og at man får forsvarlig tid til forberedelse av stevningen.

Den andre saken klargjør hva som skal til for at en fordring anses erkjent, slik at foreldelsesfristen avbrytes, og inneholder retningslinjer for denne vurderingen som er bra for entreprenørbransjen.

https://www.eba.no/artikler/2023/hoyesterettsdom/

https://www.eba.no/artikler/2023/foreldelsessak-i-hoyesterett/

Medlemsbistand og medlemsfordeler 2023
EBA rådgir og bistår medlemsbedriftene og bistod i 2023 mer enn 100 bedrifter med rådgivning og tvistesaker. Rådgivningen har først og fremst vært knyttet til entrepriserettslige spørsmål, sluttoppgjør og offentlige anskaffelser.

Informasjonsskriv fra EBA

EBA sender informasjonsskriv direkte til daglige ledere i mdlemsbedriftene.

På EBAs medlemssider finnes informasjonsskrivene samlet, sammen med kontratsstandarder, maler og annen informasjon som er forbeholdt EBAs medlemsbedrifter.

EBA arbeider i utvalg

Her er en oversikt over hvem som sitter i hvilke utvalg på vegne av EBA.

Ansatte EBA
Ansatte EBA
Ansatte EBA
Ansatte EBA