Anbefaling vedrørende foreslåtte endringer i CSRD

Publisert

Anbefaling til EBA-medlemsbedrifter vedrørende foreslåtte endringer i CSRD

Foto: Matilda Mariadotter, Johnér Bildbyrå

EU-kommisjonens forslag til endringer i CSRD innebærer en utsettelse for små og mellomstore bedrifter (SMB) og en heving av terskelen for rapporteringsplikt. Selv om disse endringene ikke er endelig vedtatt, er det sannsynlig at de blir gjennomført. EBA har mottatt flere henvendelser fra medlemsbedrifter om anbefalinger i denne situasjonen – her er våre råd.

Som tidligere kommunisert i nyhetsbrev, har EU-kommisjonen nylig foreslått endringer i CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) gjennom den såkalte Omnibus-pakken, se link til saken her.

Forslagene innebærer blant annet en toårig utsettelse for små og mellomstore bedrifter (SMB) og en økning av terskelen for rapporteringsplikt til selskaper med over 1000 ansatte. Selv om disse endringene ennå ikke er vedtatt, tyder signaler på at det er sannsynlig at forslagene vil bli gjennomført. De selskapene som er omfattet av forenklingsforslagene står nå i en uforutsigbar situasjon ift. hvordan man nå burde bruke tiden frem til endelig vedtak i EU.

Selv med en mulig utsettelse er det viktig å huske at bærekraft ikke bare handler om regelverk og rapportering, men også om konkurransekraft, markedstilgang og risikoavlastning. Mange av de store byggherrene, offentlige anskaffelser og finansinstitusjoner stiller strengere krav til bærekraftig i dag, og det er ingen grunn til å tro at dette vil reduseres med tiden. I tillegg har EU vært tydelige på at de foreslåtte endringene skal skje uten at man rører ved målene for EUs Green Deal, "Fit for 55" og Net Zero i 2050.

Til syvende og sist handler bærekraftsrapportering om å ha kontroll på sin egen virksomhet, risiko og muligheter. De som velger å vente, kan både i dag og på sikt oppleve at de blir satt tilbake i anbudsprosesser eller får redusert tilgang til kapital og prosjekter. Her er det selvfølgelig åpenbare forskjeller mellom små, medium og store selskaper, samt hvilke kunder man typisk jobber for.

Vår anbefaling til medlemsbedriftene er:
  • Fortsett arbeidet med bærekraft – det gir konkurransefortrinn
    Selv om forenklingsforslagene skulle gå gjennom og færre får rapporteringsplikt, er vi trygge på at behovet for relevant, transparent og pålitelig bærekraftsinformasjon er, og blir viktig. De som kan vise til god og transparent bærekraftsrapportering, vil stille sterkere i anbud, forhandlinger og tilgang på grønne lån. Samtidig vil en bærekraftig forretningsmodell gjøre bedriften mer attraktiv for samarbeidspartnere og andre interessenter.

  • Vurder frivillig rapportering for å styrke posisjonen i markedet
    Mange bedrifter som ikke omfattes av de formelle CSRD-kravene, vil likevel møte krav om å dokumentere sitt bærekraftsarbeid, spesielt som underleverandører til større aktører eller i blant sinekunder. Å benytte frivillige standarder, som Voluntary Sustainability Reporting Standard (VSME), kan være en strategisk fordel som sikrer at bedriften er i forkant av utviklingen og er et uttrykk for at man har en ansvarlig drift.

 

VSME - En vesentlig forenklet rapporterings-pakke for små- og mellomstore bedrifter.

Omnibus foreslår en forsterkning av VSMEs posisjon ved at rapporteringspliktige selskap ikke kan be om mer informasjon enn det som er redegjort for i VSME.

Det er kanskje litt tidlig å konkludere på hvilken effekten VSME-rapportering vil ha, men vår oppfatning er at våre medlemmer generelt er positiv til standardisering av informasjonsforespørsler – det kan skape mye merarbeid å svare ut forespørsler fra mange ulike interessenter på ulike formater. Men vi ser likevel at informasjonsforespørsler til selskaper kan være drevet av andre behov og at VSME-rapportering ikke nødvendigvis vil dekke alle.

VSME slik den foreligger nå har en todelt innretning, en "grunnmodul" og en "omfattende modul". Avhengige av størrelse på virksomheten og modenheten for rapportering på bærekraft, anbefaler EBA at alle våre medlemmer som et minimum har kontroll på data knyttet til basis-nivå. Dersom dette er et nivå virksomheten allerede har kontroll på, anbefales det å ta i bruk den omfattende modulen. EBA vurdere datapunktene som relevante ift. hvilken type informasjon man kan bli bedt om i dag, og som vil bli forsterket i tiden fremover.

 
Bruk tiden smart: bygg robuste systemer for bærekraftsrapportering

En mulig utsettelse gir en verdifull mulighet til å jobbe strukturert med bærekraftsarbeid uten tidspresset fra regulatoriske frister. Nå er tiden for å etablere gode interne prosesser, sikre at datainnsamling fungerer effektivt, og prøve ut rapporteringsmetoder. Når kravene trer i kraft, vil de som har brukt denne perioden godt, være i en mye sterkere posisjon enn de som starter for sent.

Ved å ta bærekraft på alvor nå, posisjonerer dere virksomheten for fremtiden – ikke bare for å oppfylle kommende krav, men for å skape langsiktig konkurransekraft og robusthet i en stadig mer krevende bransje.

Tilgang og støtte

EBA har utviklet veiledere for bærekraftsrapportering. For å få tilgang til veilederne og verktøyene, må du være innlogget som medlem.

Logg inn her for å få tilgang til veilederen

Dersom du har spørsmål om veilederen eller bærekraftsrapportering, kan du ta kontakt med vår bærekraftsansvarlig Stine Haugen.

Klikk her om du trenger du hjelp til å få adgang til EBA sine lukkede medlemssider?

Ansatte EBA