Hvordan kan byggherrer redusere eksponering for helseskadelig steinstøv?

Publisert

Nye målinger fra STAMI viser at over halvparten av prøvene fra byggeplasser overstiger grenseverdien for kvartsstøv. Spesielt utsatt er arbeidere som jobber med boring, pigging, kapping og riving i lukkede bygg med dårlig ventilasjon.

Nye målinger fra STAMI viser at over halvparten av prøvene fra byggeplasser overstiger grenseverdien for kvartsstøv. Spesielt utsatt er arbeidere som jobber med boring, pigging, kapping og riving i lukkede bygg med dårlig ventilasjon. Foto: Stami

Steinstøv med kvarts utgjør en alvorlig helsefare for arbeidere i bygg- og anleggsnæringen, men eksponeringen kan reduseres med riktige tiltak. 7. mars inviterer SfS BA og STAMI til webinar, der en ny byggherreveileder lanseres. Veilederen gir konkrete råd om hvordan byggherrer kan stille tydelige krav og sikre bedre beskyttelse mot kvartsstøv på byggeplasser.

Hver dag utsettes arbeidstakere i bygg- og anleggsnæringen for helsefarlig steinstøv med kvarts, særlig ved arbeid med betong, murstein og berg. De minste partiklene i støvet kan trenge dypt ned i lungene og over tid føre til alvorlige sykdommer som KOLS, silikose og lungekreft.

Nye målinger fra STAMI viser at over halvparten av prøvene fra byggeplasser overstiger grenseverdien for kvartsstøv. Spesielt utsatt er arbeidere som jobber med boring, pigging, kapping og riving i lukkede bygg med dårlig ventilasjon. Når partiklene først er virvlet opp, kan de holde seg svevende lenge og spre seg til andre deler av bygget, der også arbeidere uten direkte kontakt med støvkildene blir eksponert.

Men det finnes løsninger:

– Vi vet at eksponering for kvartsstøv kan føre til alvorlige sykdommer, men vi vet også at det er fullt mulig å redusere nivåene betydelig. Dette krever at byggherrer, prosjekterende og entreprenører samarbeider om bedre planlegging og effektive tiltak allerede fra start, sier Lene Jønssøn, fagleder HMS i EBA og daglig leder i SfS BA.

Byggherrer må ta ansvar

Ifølge Arbeidstilsynet er bygg- og anleggsnæringen blant de mest utsatte for kvartsstøv. Tilsyn viser at mange virksomheter ikke har god nok risikovurdering eller effektive tiltak for å begrense støvet.

– Kvartsstøv utgjør en betydelig helsefare, men eksponeringen kan reduseres betraktelig med målrettede tiltak. Vi ser imidlertid at mange bedrifter fortsatt har mangelfull risikovurdering og utilstrekkelige beskyttelsestiltak, sier Rosmari Johnsen, avdelingsdirektør i Arbeidstilsynet.

Les mer på Arbeidstilsynets nettsider: Arbeidstilsynet skal kontrollere arbeid med helsefarleg steinstøv

For å møte denne utfordringen har Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg (SfS BA), STAMI og IA bransjeprogrammet utviklet en ny byggherreveileder. Målet er å gi byggherrer konkrete råd om hvordan de kan bidra til å minimere eksponeringen for helseskadelig steinstøv gjennom tydelige krav og bedre planlegging.

– Byggherrene har en nøkkelrolle i å sikre trygge byggeplasser. Den nye veilederen gir konkrete anbefalinger om hvordan de kan stille krav til entreprenører og legge til rette for gode tekniske løsninger som reduserer støvet, forklarer Lene Jønssøn.

I tillegg vil vibrasjons- og støvprosjektet presentere sine resultater knyttet til boring i fjell med håndholdte bor. Disse funnene har allerede fått internasjonal oppmerksomhet og gir ny innsikt i hvordan eksponeringen kan reduseres i praksis.

Bli med på webinaret 7. mars

For å styrke kompetansen i næringen og spre kunnskap om tiltak mot steinstøv, inviterer SfS BA og STAMI til webinar 7. mars, der byggherreveilederen lanseres. I tillegg vil Arbeidstilsynet, Skanska, Nordisk Fjellsikring og flere bransjeaktører dele sine erfaringer og diskutere hvordan vi sammen kan sikre tryggere arbeidsforhold.

– Dette webinaret er særlig rettet mot byggherrer, entreprenører og prosjekterende, men også ledere, HR- og HMS-enheter, bedriftshelsetjenester, tillitsvalgte og verneombud vil ha stor nytte av det. Målet er å gi alle involverte en bedre forståelse av hvordan vi kan redusere eksponeringen for kvartsstøv gjennom gode arbeidsmetoder og tydelige krav, sier Lene Jønssøn.

Dato: Fredag 7. mars 2025
Tid: 09:00 – 11:00
Påmeldingsfrist: 6. mars kl. 12:00
Digitalt: Webinaret avholdes på Teams (lenke sendes til påmeldte)

Les mer og meld deg på her!