Ønsker mer fokus på måling av indirekte utslipp
EBA mener dagens reguleringer og standardkrav i for liten grad reflekterer de faktiske utslippene fra anleggsprosjekter. I dag er det hovedsakelig direkte utslipp fra maskiner og transport som teller i offentlige kontrakter – til tross for at rundt 70 % av klimagassutslippene kommer fra materialbruk, altså indirekte utslipp.
Bransjen ønsker å bidra til utslippskutt, men på en måte som gir størst mulig effekt – både for klimaet og samfunnets ressurser. Derfor ber vi om en mer helhetlig tilnærming, der totale utslipp legges til grunn i vurderingen av prosjekter
- Vi ønsker å bidra til å redusere utslipp fra anleggssektoren, men det må skje på en måte som gir størst mulig effekt. Rundt 70 prosent av utslippene kommer fra materialbruk, men likevel er det hovedsakelig utslipp fra maskiner og transport som vektlegges i offentlige krav, sier Stine Haugen, bærekraftansvarlig i EBA. Dette gir et skjevt bilde av hvor utslippene faktisk oppstår, og kan hindre de mest virkningsfulle klimatiltakene. EBA jobber for en effektiv og robust infrastruktur i Norge, og det innebærer at vi må ta klimakutt på alvor, men også prioritere der det faktisk monner, sier Haugen.
Må se på helheten
Et konkret eksempel: En investering i utslippsfri anleggsmaskin kan koste 10.000 kroner per tonn CO₂ spart, mens tiltak som lavkarbon betong gir opptil ti ganger større utslippskutt til en tidel av kostnaden. Likevel prioriteres ofte løsninger med høyere kostnad fremfor høyere effekt – det er verken bærekraftig eller effektivt.
- For å oppnå reelle klimakutt, må vi å se på helheten. Bransjen er klar for å kutte utslipp, men vi trenger fleksibilitet til å velge de tiltakene som faktisk virker. Det er slik vi bygger både grønnere og smartere – gjennom kunnskapsbaserte valg, ikke gjennom krav som gir liten effekt, sier Gina Marie Qvale, faglig leder anlegg og infrastruktur i EBA.