Norsk byggenæring kan spille en nøkkelrolle i gjenoppbyggingen av Ukraina
Publisert
Etter snart tre år med krig er behovet for gjenoppbygging i Ukraina enormt. Task Force Ukraine, et initiativ fra FIEC (European Construction Industry Federation) og EIC (European International Contractors), jobber for å koordinere innsatsen fra europeisk byggenæring. Målet er å støtte ukrainske aktører og sikre en strukturert og bærekraftig gjenoppbygging av landet.
Kjetil Tonning, leder av Task Force Ukraine i FIEC, forklarer at arbeidsgruppen har flere oppgaver. I starten var den viktigste oppgaven å overvåke hvordan krigen påvirker byggenæringen, både når det gjelder prisutvikling, offentlige anskaffelser og generelle rammebetingelser. Etter hvert ble det viktigste å identifisere hvordan nasjonale organisasjoner og selskaper kan bidra, enten gjennom økonomisk støtte, deling av kompetanse eller ved å levere materiell og teknologi, samt å påvirke rammebetingelsene i Ukraina.
– Vi ser allerede et stort engasjement fra europeisk byggenæring, men behovene i Ukraina er enorme. Det er viktig at vi koordinerer innsatsen slik at hjelpen treffer der den trengs mest, sier Tonning.
Kjetil Tonning, leder av Task Force Ukraine i FIEC, jobber for å koordinere europeisk byggenærings innsats i gjenoppbyggingen av Ukraina.
Norsk kompetanse kan bidra til en bærekraftig gjenoppbygging
Norsk byggenæring har mulighet til å spille en viktig rolle i gjenoppbyggingen. Med solid kompetanse innen bærekraft og energieffektivitet kan norske aktører bidra med løsninger som ikke bare gjenoppbygger landet, men også moderniserer infrastrukturen. Tonning peker på at flere prosjekter allerede er i gang, blant annet gjenoppbygging og rehabilitering av skoler, sykehus og broer. Dette startet de med allerede i 2014.
– Vi ser at gjenoppbyggingen handler om mer enn bare å reparere ødelagte bygninger. Dette er en mulighet til å bygge en mer moderne og bærekraftig infrastruktur, som også styrker Ukrainas vei mot EU-medlemskap, sier han.
Utfordringer med koordinering og finansiering
Samtidig står ‘Task Force Ukraine’ overfor flere utfordringer. Koordinering mellom ulike aktører, sikring av nødvendig forsikring og finansiering, samt tilpasning til skiftende sikkerhetssituasjon er faktorer som påvirker arbeidet. Tonning mener likevel at det viktigste nå er at næringen ser på hvordan den kan bidra i praksis.
– Enten det handler om å investere, samarbeide med ukrainske partnere eller bistå med ekspertise, er det avgjørende at byggenæringen tar en aktiv rolle i gjenoppbyggingen. Vi må tenke både langsiktig og konkret, sier han.
Langsiktig perspektiv og veien videre
Veien videre vil være preget av både muligheter og utfordringer. Med Ukraina på vei mot EU-medlemskap og en stadig større vekt på bærekraftige løsninger, er det viktig at gjenoppbyggingen skjer med et langsiktig perspektiv. ‘Task Force Ukraine’ har allerede kommet med anbefalinger for hvordan dette kan gjøres, og arbeidet fortsetter for å sikre at næringen spiller en aktiv rolle i prosessen.
– ‘Task Force Ukraine’ har klart å samle størstedelen av verdikjeden i den europeiske byggenæringen og dette har bidratt til at representanter fra EU-kommisjonen deltar i våre møter, sier Kjetil Tonning.
Samarbeid er nøkkelen til suksess
For norske selskaper som ønsker å bidra, er det viktigste nå å vurdere hvordan de kan engasjere seg – enten gjennom investeringer, partnerskap eller teknologiske løsninger.
– Med en samlet innsats fra europeisk byggenæring, i samarbeid med byggenæringen i Ukraina (CBU), kan ukrainerne ikke bare bygge opp landet sitt igjen, men også styrke landet sitt for fremtiden, avslutter han.