Utsettelse av rapporteringsplikt etter CSRD – hva betyr det for deg?

Publisert

Torsdag 3. april vedtok EU parlamentet at Bærekraftsrapporteringsdirektivet (CSRD) blir utsatt med to år, for både andre og tredje bølgen av selskaper som omfattes av lovgivningen.

Store selskaper med mer enn 250 ansatte vil være pålagt rapportering for første gang i 2028 for regnskapsåret 2027, mens små og mellomstore børsnoterte foretak må rapportere pliktig ett år senere.

Siden finansministeren har varslet rask innføring av nye EU-vedtak, forventes det at overgangsreglene også endres raskt i Norge.

Hva betyr dette for din bedrift?
  • Bølge 1: Store børsnoterte selskaper, banker og forsikringsselskaper med over 500 ansatte skal rapportere for i 2025 (for regnskapsåret 2024). Det er ingen utsettelse for denne gruppen.
  • Bølge 2: Store foretak som ikke er med i bølge 1, får utsatt rapporteringsplikten til 2028 (for regnskapsåret 2027). Dette gjelder foretak som oppfyller to av tre krav: over 290 mill. kr i balanse, 580 mill. kr i omsetning eller 250 ansatte.
  • Bølge 3: Små og mellomstore børsnoterte foretak får utsatt rapporteringsplikten til 2029 (for regnskapsåret 2028).
Utsettelsen gir verdifull tid – bruk den godt

Selv om rapporteringsplikten for enkelte er utsatt, betyr ikke det at kravene forsvinner. Både offentlige og private byggherrer, samarbeidspartnere og banker vil i økende grad etterspørre dokumentasjon på bærekraft, klimaavtrykk og sosial påvirkning.

EBA anbefaler at medlemsbedrifter:
  • Begynner å samle inn relevant data – særlig om klima- og miljøpåvirkning, arbeidsforhold og ansvar i leverandørkjeden. Her kan VSME standarden være en god rettesnor på tema man bør jobbe med. Se også egen sak om EBAs anbefalinger her.
  • Kartlegger hvordan virksomheten påvirker og påvirkes av bærekraftspørsmål.
  • Opparbeider rutiner og systemer for å dokumentere og rapportere slik informasjon.

EBA vil følge regelverksutviklingen tett og fortsette å holde medlemmene oppdatert.

I mellomtiden er vårt tydelige råd:

Bruk tiden klokt. Forbered dere på fremtidige krav, og få kontroll på egen data. Dette handler ikke bare om regelverk, men om konkurransekraft og posisjon i en næring i rask endring.

Ta gjerne kontakt med oss dersom dere har spørsmål eller ønsker veiledning.

Ansatte EBA