Hvordan redusere klimautslipp?

Publisert

Bygge- og anleggsbransjen står for en betydelig del av verdens klimagassutslipp. For å møte både nasjonale og globale klimamål er det avgjørende at bransjen tar grep for å redusere sitt klimaavtrykk. Heldigvis kan mange av tiltakene som reduserer utslipp også bidra til bedre lønnsomhet.

Effektivisering av ressursbruk – enten det handler om energi, materialer eller logistikk – er nøkkelen til å både spare penger og redusere miljøpåvirkningen. Bedre planlegging, smartere materialvalg og optimalisering av transport og arbeidsprosesser er eksempler på tiltak som kan gi store gevinster.

For å forstå hvordan vi kan redusere utslipp, er det viktig å skille mellom to hovedtyper av utslipp som bygge- og anleggsbransjen står for: direkte og indirekte utslipp.

Direkte utslipp

Dette er utslipp som skjer direkte fra byggeplassen eller anleggsprosjektet, ofte knyttet til forbrenning av fossile brensler. Eksempler inkluderer utslipp fra maskiner og kjøretøy som bruker diesel eller bensin, eller fra oppvarming av bygg- eller anleggsområdet. Direkte utslipp er enklere å måle og kontrollere, fordi de oppstår i umiddelbar nærhet til der arbeidet utføres.

Indirekte utslipp

Indirekte utslipp er litt mer komplekse. Disse utslippene oppstår som et resultat av prosesser som skjer før eller underveis i selve byggeprosessen. For eksempel, produksjonen av byggematerialer som betong, stål og tre, transport av materialer til byggeplassen. Selv om disse utslippene skjer utenfor byggeplassen, utgjør de ofte en stor andel av bransjens totale klimagassutslipp.

20 % kutt av klimagassutslipp uten merkostnader

Hyppige endringer i regelverk er en utfordring for bransjen med konsekvenser for produksjon og byggekostnader. For høye byggekostnader fører til at det kan bli dyrt å bygge. EBA har derfor utarbeidet en veileder som ser på sammenhengen mellom byggekostnader og CO2-utslipp. Dette arbeidet er gjort i samarbeid med Context og Grønn Byggallianse. Det er utarbeidet to veiledere, en for formålsbygg og en for boligbygg.

Veilederne har som mål å hjelpe prosjekter med å redusere klimagassutslipp fra materialbruk med 35-50%. Reduksjoner på rundt 20% kan oppnås uten merkostnader - et viktig skritt på veien mot 2030.

Store reduksjoner kan være krevende - men samtidig er mange av tiltakene i denne veilederne gjennomførbare for alle prosjekter. Mye er gjort med god planlegging, fornuftige valg og et godt tverrfaglig samspill gjennom hele prosjektet.

Terskelverdier

Ved å benytte terskelverdier som angivelse for maks-utslipp fra ulike type materialer vil man oppnå 15-20 % reduksjon ift. standard bygningsprodukter. Terskelverdiene er tilgjengelige her:

Terskelverdier for klimagassutslipp fra bygningsmaterialer (PDF)

Kostnadseffektive tiltak for reduksjon av utslipp fra bygningsmaterialer