Organisering av veilederen

Publisert

Veilederen beskriver ulike temaer i et byggeprosjekt, og viktige valg og påvirkningsmuligheter for å redusere klimagassutslipp innenfor hvert tema. Veilederen er delt i to deler:

Del 1

beskriver noen grunnprinsipper som er av stor betydning for klimagassutslippene, og som er felles for alle prosjekter. Del 1 er inndelt i Hovedgrep, Byggesystem, Konstruksjoner og Produktvalg.

Del 2

handler om spesifikke temaer knyttet til materialbruken i et byggeprosjekt, og fokusområder for klimagassreduksjoner innenfor hvert tema. Hva er viktig? Hva er de mest kostnadseffektive tiltakene?

Tiltakene rangeres med utgangspunkt i merkostnad, fra kostnadsfrie grep i tidlig prosjektfase til investeringer for å nå større klimagassreduksjoner. Rangeringen er basert på kostnad per kg klimagassreduksjon - det vil si at rangeringen sier noe om hvor en investering vil gi størst klimaeffekt.

Merk at det ikke vil være mulig å estimere den totale klimagassreduksjonen i et prosjekt kun ved å summere klimapotensialet til alle tiltakene. Noen tiltak overlapper, og de faktiske reduksjonene vil avhenge av størrelsen, utformingen og materialvalgene til prosjektet. Veilederen kan derfor ikke fungere som en ‘plukkliste’ opp mot en gitt klimagassreduksjon, men kan brukes til å prioritere innsatsen frem til et prosjektspesifikt klimagassregnskap er etablert.

Rangeringen er er basert på spesifikke eksempler, men potensialet for reduksjon i klimagassutslipp er unikt for hvert enkelt prosjekt. Prosjektene bør derfor alltid gjennomføre sine egne undersøkelser.

Innenfor hvert tema beskrives tiltak som bør vurderes i alle prosjekter, og supplerende tiltak for mer ambisiøse prosjekter. Tiltakene som er egnet for alle prosjekter innebærer få eller ingen merkostnader og er gjennomførbare i de fleste sammenhenger.