Veileder for klimagassreduksjoner Boligblokker

Veilederen omhandler klimagassutslipp fra materialer, og er tilpasset leilighetsbygg. Veilederen er basert på data for leilighetsbygg i 4-5 etasjer, og beregninger av klimapotensiale og kostnadseffektivitet vil være mest korrekte for tilsvarende bygninger. Hovedprinsippene er imidlertid overførbare til alle bygningstyper.

Innledning

Publisert 14.12.2024

Klimaendringene er en av de største utfordringene som det globale samfunnet står overfor. Bygg- og anleggsbransjen står for 16% av Norges klimagassutslipp, og er en viktig del av løsningen på klimautfordringene. Pilotprosjekter er veivisere, men det er i tillegg et stort behov for kunnskapsdeling, for gode løsninger og effektive tiltak som kan nå ut til den store bredden av prosjekter. Denne veilederen presenterer noen tiltak som kan innpasses i alle prosjekter for å redusere klimagassutslipp både under utbygging og gjennom byggets levetid....

Veilederen omhandler klimagassutslipp fra materialer, og er tilpasset leilighetsbygg.
Veilederen er basert på data for leilighetsbygg i 4-5 etasjer, og beregninger av klima-
potensiale og kostnadseffektivitet vil være mest korrekte for tilsvarende bygninger. Hovedprinsippene er imidlertid overførbare til alle bygningstyper.

Formålet til veilederen er å påpeke hva som bør prioriteres for å maksimere effekten av klimatiltak i et byggeprosjekt, med utgangspunkt i kostnads- og utslippsberegninger for et typisk bygg. Veilederen vektlegger reelle klimagassreduksjoner uavhengig av beregningsstandard. Noen tiltak vil derfor ikke være synlige i prosjektets klimagassregnskap, selv om de representerer en reell klimagevinst. Et eksempel er opptrekk og ombruk av spunt, som er et effektivt klimatiltak i mange sammenhenger, men der den beregningsmessige gevinsten tilfaller regnskapet til prosjektet som ombruker, ikke den som trekker opp spunten og leverer til ombruk.

Versjon 1.0
25.04.2023

 

Veilederen er utviklet av EBA i samarbeid med Grønn Byggallianse. Innhold er utarbeidet av Context AS i samarbeid med Bedre Blokk AS. Grafisk tilrettelegging Context AS.

Veien mot 2050

Publisert 14.12.2024

Verdenssamfunnet er avhengig av dramatiske reduksjoner i klimagassutslippene for å begrense den globale oppvarmingen i tråd med Parisavtalen. Norge har forpliktet seg til å redusere sine utslipp med 55% innen 2030, sammenlignet med 1990 nivå. Bygge- og anleggsbransjen står for rundt 16% av de nasjonale utslippene, og har et stort klimafotavtrykk også utenfor landets grenser. Bygg- og anlegg vil være en viktig bidragsyter for å nå de globale målene. Les mer...

Publisert 

Verdenssamfunnet er avhengig av dramatiske reduksjoner i klimagassutslippene for å begrense den globale oppvarmingen i tråd med Parisavtalen. Norge har forpliktet seg til å redusere sine utslipp med 55% innen 2030, sammenlignet med 1990 nivå. Bygge- og anleggsbransjen står for rundt 16% av de nasjonale utslippene, og har et stort klimafotavtrykk også utenfor landets grenser. Bygg- og anlegg vil være en viktig bidragsyter for å nå de globale målene.

Norges klimagassutslipp i 2020 lå bare litt under 1990 nivå, og ordninger som FutureBuilt har valgt å måle sine utslippsreduksjoner opp mot 2020 nivå. Figuren under viser kurven for denne utslippsreduksjonen - 55% i 2030 og rundt 95% i 2050 (lavutslippsamfunnet).

Se illustrasjon i fullformat (PDF)

Det vurderes som mulig å redusere klimagassutslipp fra energibruk i bygg dramatisk (rundt 70%) innen 2030. Deretter flater denne kurven ut. Utslippsreduksjonen innen materialer vil være jevnere, rundt 3,5% per år fra 2020 til 2050, eller en 35% reduksjon i 2030 sammenlignet med 2020.

Denne veilederen har som mål å hjelpe prosjekter med å redusere klimagassutslipp fra materialbruk med 35-50%. Reduksjoner på rundt 20% kan oppnås uten merkostnader - et viktig skritt på veien mot 2030. Store reduksjoner kan være krevende - men samtidig er mange av tiltakene i denne veilederen gjennomførbare for alle prosjekter. Mye er gjort med god planlegging, fornuftige valg og et godt tverrfaglig samspill gjennom hele prosjektet.

Fant du det du lette etter, har du lyst å hjelpe oss å bli bedre?

Fant du det du lette etter, har du lyst å hjelpe oss å bli bedre?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg. Hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt